یوگا و درمان فیبروم رحمی

تصویر کانال تلگرام بهترین مربی خصوصی یوگا در تهران
تصویر اینستاگرام مربی یوگا مینا صادقلو
تصویر کانال آپارات بهترین مربی خصوصی یوگا مینا صادقلو
تصویر کانال یوتیوب بهترین مربی خصوصی یوگا مینا صادقلو

فیبروم (fibrum) یا فیبروید (fibroid) یا میوما (myoma) تومورهای ماهیچه ای هستند که (معمولا) بر روی دیواره رحم رشد میکنند. فیبروم ها تقریباً همیشه خوش خیم (غیرسرطانی) هستند. ممکن است در فردی فقط یک فیبروم وجود داشته باشد و در فرد دیگری تعداد زیادی فیبروم تشکیل شود. فیبروم ها ممکن است به کوچکی یک دانه و به بزرگی یک گریپ فروت باشند. البته در موارد نادر فیبروم ها بسیار بزرگ تر نیز میشوند. پزشکان فیبروم ها را بسته به محل رشد آنها دسته بندی میکنند. تقریباً بین ۲۰% تا ۸۰% از زنان تا سن پنجاه سالگی به فیبروم مبتلا میشوند. فیبروم ها اکثراً بین سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی بروز مییابند. در زنانی که هیچ علائمی وجود ندارد، امکان دارد پزشک متخصص هیچ درمانی توصیه نکند. اما در مورد زنانی که فیبروم ایجاد علائم مینماید معمولاً تحمل وضع دشوار خواهد بود.

این فیبرومها از بافت عضلانی در رحم ساخته میشوند، فیبروئیدها بر اساس محل آن ها در رحم تقسیم بندی میگردند که شایعترین آنها اینترامورال یا داخل عضله رحم است، نوع دیگر به صورت تودهٔ برجسته ای خارج رحم یا ساب سروزال و سومین نوع داخل حفره رحم یا زیر مخاطی هستند. نوع سوم یعنی زیر مخاطی که از همهٔ موارد نادرتر است با بیشترین تظاهرات بالینی از جمله منوراژی یا خونریزی شدید قاعدگی و با نازایی همراه است. همچنین میتوان گفت همانند اثر انگشت هیچیک از آنها شبیه به هم نیستند و بطور مداوم در حال رشد هستند. خطر دچار شدن به این بیماری در زنانی که نسبت به قدشان افزایش وزن دارند، بیشتر و در زنانی که بچه دار شده اند، پایینتر است. همانطور که گفته شد، اکثر فیبروئیدها نیازی به درمان ندارند مگر آنکه بزرگ شوند و به جای برداشتن فیبروم ها، باید در دوره های مختلف تحت معاینات متعدد پزشک متخصص و با بررسی سونوگرافی تحت نظر و درمان قرار داد و معمولاً بعد از یائسگی، اندازه توده های فیبروئیدی کوچک می شوند. به شما ورزش یوگا برای آمادگی ذهنی و کمک به درمان دارویی مینماییم.

هورمون های استروژن و پروژسترون عوامل تحریک و رشد این تومور می باشند که بعد از سن یائسگی میزان این هورمون ها پایین می آید، بالتبع این تومور کوچک می شود. هنوز مشخص نیست که چرا خانمهای سیاه پوست حدودا دو برابر خانمهای سفید پوست به این بیماری مبتلا میشوند. با مداومت در تمرینات یوگا در کوچک شدن فیبرومهای رحمی کمک بگیرید.

این فیبروئیدها موجب درد لگن، خونریزی شدید و ناباروری شده، در تخریب مثانه، مشکلات روده، ایجاد هموروئید، مشکل معده نیزموثر است. تا کنون افراد زیادی با تمرینات یوگا بر این مشکل فایق آمده اند.

بیماری فیبروم و یوگا درمانی

هموروئید و فیبروم رحمی با ورزش

در صورت بزرگ شدن بیش از اندازه فیبروم، موجب فشار زیاد بر رکتوم وارد کرده و حرکات روده را با مشکل مواجه کند. که اگر این فیبروئید در بخش پایانی رحم قرار داشته باشد، باعث یبوست یا درد میشود و این فشار وارده بر رکتوم و مشکل حرکت روده خود موجب بیماری هموروئید میگردد.

مشکلات مثانه و ارتباط آن با فیبروم رحمی

اگر فیبروئید در رحم به سمت مثانه رشد کند، باعث فشار به آن میشود و احتمالا در طول شب سه تا چهار مرتبه برای تخلیه ادرار از خواب بیدار شوید. بدلیل اینکه مثانه با این مقدار فشار قادر به نگهداری ادرار نیست. ضمن ادرار کردن، احتمالا در هنگام ادرار کردن دچار مشکل یا درد گردید.

معده و مشکلات فیبروم رحمی

رشد فیبروم باعث افزایش فشار بر معده شده و به شما احساس سیری کاذب دست میدهد و باعث میشود به اندازه کافی قادر به خوردن نباشید. احتمالا کاهش وزن را به دنبال دارد. ضمنا اگر فیبروئید خیلی بزرگ شود موجب بزرگ شدن شکم میشود، درست مانند زمانی که حامله هستید.

کلیه و مشکلات فیبروم

در مواردی نادر رشد فیبروئید می تواند باعث فشار بر لوله اتصال کلیه به مثانه متصل شود. این وضعیت ممکن است به ورم کلیه یا هیدرونفروز بیانجامد. در این حالت علائمی مانند ادرار دردناک و میل بیشتر برای دستشویی رفتن مشاهده میشود.

تشخیص زودهنگام و بموقع فیبرومهای رحمی در جلوگیری از برداشتن رحم در آینده خواهد بود.

فیبروم رحم نوعی توده خوش خیم است که در رحم بانوان رشد میکند و در صورت بزرگ شدن اندازه آن باعث درد در ناحیه شکم فرد گردد.


با انجام تمرینات یوگا در سنین جوانی حتی با وجود فیبروم رحمی از بزرگ شدن آن جلوگیری کنید.
از فیبروم رحمی چه می دانید؟
فیبرومها به طور معمول تهدید خطرناکی در زندگی افراد محسوب نمیشوند.
فیبروم چه نشانه هایی دارد؟
رشد فیبروم رحم یکی از مشکلاتی که خانمها احتمالا در طول زندگی با آن روبرو میشوند.
فیبروم یا فیبروئید های رحمی توده های غیرسرطانی و خوش خیم هستند که در ناحیه رحم رشد می کنند.

فیبروم چه علائمی دارد؟

تصویر بیماری های رحم
اغلب فیبروم های رحمی فاقد نشانه هستند.

همانطور که گفته شد فیبروم ها معمولاً هیچ علائمی به همراه ندارند، یا این که علائم بسیار خفیفی دارند. در برخی زنان فیبروم با علائم زیر همراه است:

بسیاری از زنان که یوگا میکنند هیچ وقت اجازه رشد به فیبروئیدهای رحمی نداده اند.

علت ایجاد فیبروم رحم چندان مشخص نیست

چه کسانی بیشتر به فیبروم مبتلا میشوند؟

تصویر بیماری فیبروم رحمی

چه عواملی موجب ایجاد فیبروم میشود؟

هنوز هیچ کس به یقین عامل ایجاد فیبروم را نمی داند. محققان بر این باورند که عوامل متعددی در ایجاد فیبروم دخیل است. از جمله این عوامل میتوان به دو مورد ذیل اشاره کرد :

اما چیزی که واضح میباشد این است که فیبروم ها تحت تأثیر میزان هورمون های بدن هستند. در دوران بارداری فیبروم ها به سرعت رشد میکنند. یعنی دقیقاً در زمانی که سطح استروژن و پروژسترون بدن بالاست. همچنین زمانی که داروهای هورمونی برای افراد مبتلا تجویز میشود، فیبروم ها کوچک میشوند یا از بین میروند. به علاوه زمانی که فرد به سن یائسگی میرسد رشد فیبروم ها متوقف میشود و یا این که یکباره کوچک میشوند.

با ورزش یوگا یا همان ورزش تن آرامی فیبروم رحمی را به نسل بعدی به ارث نگذارید.

بیش از 90 درصد زنان دارای فیبروم رحمی بدون مشکل میتوانند باردار شوند

فیبروئید رحمی علتی برای نازایی نیست و فقط در 10 درصد موارد ممکن است سبب نازایی گردد، اما اگر خانمی در این شرایط حامله شود، به علت تغییرات هورمونی در این دوران مخصوصا در سه ماهه اول و دوم بارداری فیبرومهایش بزرگ تر شوند. که در این دوران در داخل فیبرومها، خونریزی ایجاد میشود که همراه با درد شدید شکم به صورت حاد و ناگهانی خواهد بود که در بسیاری از موارد این حالت با آپاندیست یا کیست پاره شدهٔ تخمدان اشتباه گرفته میشود که اگر دقت نشود احتمال دارد باعث انجام جراحی غیرضروری در دوران بارداری شود که عوارض فراوانی از جمله زایمان زودرس به دنبال خواهد داشت.

آیا امکان دارد فیبروم به سرطان تبدیل شود؟

فیبروم ها تقریباً همیشه خوش خیم (غیرسرطانی) هستند. بسیار به ندرت (تقریباً یک مورد از هزار) احتمال دارد که فیبروم سرطانی در فردی ایجاد شود که لیومیوسارکوما (leiomyosarcoma) نامیده میشود. پزشکان معتقدند سرطان به علت وجود فیبروم های موجود ایجاد نمی شود. داشتن فیبروم ریسک ابتلا به فیبروم سرطانی را فزایش نمی دهد. به علاوه داشتن فیبروم ریسک ابتلا به سایر انواع سرطان رحم را نیز در فرد افزایش نمی دهد.

عوارض فیبروم رحمی

گردنۀ رحم و یا لوله های آن ممکن است با رشد بیش از حد فیبروم، بسته و باعث ناباروری شود. لذا با بسته شدن این دو محل عمل لقاح اسپرم و تخمک نا ممکن میشود.

فیبروم رحمی در زمان حاملگی بزرگتر میشود، زیرا هورمون های بارداری در رشد فیبروم ها موثرند. کمتر از 30 درصد از زنان باردار مبتلا به فیبروم رحمی دچار عوارضی مانند دردهایی در ناحیه شکم میشوند و معمولاً همراه با خونریزی کم در ناحیه واژینال هستند. البته خونریزی اندک، آسیبی به جنین نمی رساند.

فیبروئیدها میتوانند خطر سقط جنین را افزایش دهند و باعث زایمان زودرس میگردند. همچنین فیبروئید رحمی میتواند با قرارگرفتن در نزدیکی دهانۀ رحم باعث مسدود شدن راه خروج نوزاد گردد و زمان زایمان طبیعی را به تأخیر بیاندازد.

با ورزش یوگا بعد از ماه چهارم بارداری زایمان طبیعی و راحت را به خود هدیه دهید.


اکثر فیبروم ها، تومورهایی خوش خیم هستند و لازم نیست نگران سرطان باشید
فیبروم رحمی به اندازه ی 20 سانتی متر در خانمهای بالای 40 سال، احتمال بروز سرطان زیاد است
متخصص زنان آزمایشهای لازم جهت اثبات قطعی فیبروئید رحمی را تجویز میکند.

معاینات ناحیه لگن و همچنبن داخل رحم توسط پزشک، بررسی و معاینه شود.

آزمایش خون و ادرار نیز در صورت لزوم تجویز می شود.

با انجام سونوگرافی تعداد، اندازه و محل فیبروئید های رحمی مشخص میگردد.

پزشک متخصص با آزمایش های سی تی اسکن و ام آر آی میتواند از وجود فیبروئید های رحمی مطمئن شود.

پس از بررسی دقیق آزمایشات در صورت قطعی شدن فیبروئید های رحمی، راههای درمانی لازم به بیمار ارائه میشود.

فیبروم ها میتوانند درون یا روی رحم قرار بگیرند

انواع فیبروم رحمی


فیبروم رحم میتواند مشکلاتی نیز در بارداری فرد بوجود بیاورند
ورزش بالاخص ورزش یوگا جلوی این عارضه زنانه را میگیرد
چرا زنان نباید زیاد گوشت قرمز بخورند؟

بارداری و فیبروم :

زنانی که به فیبروم دچارند در دوران بارداری و برای زایمان نسبت به زنان دیگر با مشکلات بیشتری مواجه هستند، البته نه مشکلات چندان جدی. بیشتر این دسته زنان بارداری نرمالی را تجربه میکنند. رایج ترین مشکلاتی که در زنان باردار مبتلا به فیبروم مشاهده میشود از این دست است:

پیشگیری از ایجاد فیبروم رحمی

با مصرف قرصهای ضد بارداری با دوز کم چندان در بزرگتر شدن فیبرومها ندارد، اما استروژن با دوز زیاد باعث بزرگتر شدن فیبرومها میشود. لذا پیشنهاد میشود از راههای دیگر برای جلوگیری از بارداری استفاده شود.

به توصیه های زیر عمل کنید

یوگا و فیبروم :

برای درمان مستقیم فیبروم توسط یوگا، آسانای خاصی وجود ندارد، ولی چون رحم در محدوده مرکز انرژی اول قرار دارد هر چیزی که در آن محدوده کار کند روی رحم هم تاثیر میگذارد و در نتیجه به درمان فیبروم نیز کمک میکند.

توجه داشته باشید که اگر در حرکاتی از یوگا در آن ناحیه خونریزی بیشتر شد، حتما از انجام آن آسانا خودداری کنید.

تمرینات تنفسی و مدیتیشن، ذهن را آرام میکند و استرس را کاهش میدهدو در نتیجه کم شدن استرس مستقیما روی ترشح استروژن اثر میگذارد که خود این عامل رویس فیبروم بسیار تاثیرگذار است.

محدودیت حرکات آساناها به اندازه کیست تخمدان بستگی دارد و فیبروم محدودیتی برای حرکات یوگا ایجاد نمیکند مگر انکه بعد از حرکت فرد دچار خونریزی شود. حتی کیست تخمدان هم اگر کوچک باشد باز هم محدودیت حرکتی ایجاد نمیکند.

اگر کیست تخمدان شما بزرگ است سعی کنید حرکات کششی یوگا را با دقت و احتیاط بیشتری انجام دهید. توجه داشته باشید تمیریناتی که کشش شدید در شکم و رحم ایجاد میکند باید بسیار با احتیاط انجام شود و پرتوجو از حد بدن خود آگاه باشد. در مجموع آساناهایی که روی شکم انجام میشود را بسیار با دقت انجام دهید.

حرکات موثر یوگا برای کوچک شدن و کمک به بهبود فیبرومهای رحمی

در یوگا حرکات بسیار زیادی برای کمک به درمان و بهبود بیماری فیبروم رحمی وجود دارد که برخی از آنها به شکل زیر میباشند.

حرکت مناسب درمان فیبروم رحمی با ورزش یوگا

حرکت شماره 1

تصویر درمان بیماری فیبروم یوگا

حرکت شماره 2

تصویر حرکات آساناهای یوگا برای درمان بیماری فیبروم رحمی

حرکت شماره 3

تصویر درمان فیبروم رحمی با آساناهای یوگا زیر نظر مربی یوگا خانم مینا صادقلو

حرکت شماره 4

تصویر درمان بیماری فیبروم رحمی در بانوان میانسال

حرکت شماره 5

تصویر یوگا تراپی و درمان بیماری فیبروم رحمی

حرکت شماره 6

درمان فیبروم :

همانطور که گفته شد اغلب زنان مبتلا به فیبروم هیچ گونه علائمی ندارند. در مورد زنانی که علائم دارند، روشهای درمانی زیادی وجود دارد. قبل از انتخاب روش درمان باید نکات بسیاری را مد نظر قرار داد. برخی از این نکات عبارتند از:

درمانی که پزشکان متخصص برای فیبروم رحم تجویز می کنند، به سن، وضعیت سلامت عمومی فرد و اندازه فیبروم بستگی دارد. ممکن است در برخی از موارد از درمان های ترکیبی استفاده شود.

توصیه های من برای انتخاب سبک و شروع یوگا