مراحل یوگا

تصویر کانال تلگرام بهترین مربی خصوصی یوگا در تهران
تصویر اینستاگرام مربی یوگا مینا صادقلو
تصویر کانال آپارات بهترین مربی خصوصی یوگا مینا صادقلو
تصویر کانال یوتیوب بهترین مربی خصوصی یوگا مینا صادقلو
  • این تصویر مرحله اول، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن اول یاما (Yama)

    یعنی پرهیز از تفکری که بهداشت روان را به مخاطره میاندازد. درست اندیشی آغاز راه یوگا است. فكر سالم، آرامش روح و روان انسان را به ارمغان میاورد، به عقیده پاتنجلی حفظ اندیشه سالم با پرهیز از تف ناسالم امکان پذیر میشود. او پنج اصل مهم پرهیزکاری را به شرح ذیل پیشنهاد میکند:

    1. اهیمسا (Ahimsa) پرهیز از وارد آوردن هرگونه آزار جسمی و روانی به دیگران و ایجاد روابط محبت آمیز .
    2. ستیا (Satya) پرهیز از اعمال اشتباه و به دور از واقعیت و حفظ صداقت، راستی و درستی.
    3. آستيا (Asteya) پرهیز از طمع، دزدی و احترام به حق و حقوق دیگران.
    4. براهماچاریا (Brahmacharya) تسلط برغریزه جنسی و خلوص در اعمال.
    5. آپاريگراها (Aparigraha) پرهیز از وابستگی های مادی.

  • این تصویر مرحله دوم، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن دوم نیاما (Niyama)

    یعنی رعایت اصولی که بهداشت روان را تأمین میکند. شکوفایی زندگی بشر با ایجاد نظم و هماهنگی بین فکر و جسم امکان پذیر میشود. در این بخش پاتنجلی به پنج شیوه اشاره کرده است که با پیروی از آنها یوگی میتواند به سلامتی، اتحاد و انسجام روانی دست یابد. این اصول عبارت اند از:

    1. سوچا (Saucha) خلوص و بهداشت جسمی، روانی و رفتاری.
    2. سانتوشا (Santosha) رضایت فکری و ایجاد انتظارات متناسب.
    3. تاپاس (Tapas) ریاضت و تقویت اراده.
    4. سوادھیایا (Svadhyaya) مطالعه طبیعت خویش یا خودشناسی.
    5. ایشوارا پرانیدهانا (Isvara Pranidhana) رضا و تسلیم در برابر خداوند یا ایمان به آفریدگار خویش.

  • این تصویر مرحله سوم، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن سوم آسانا (Asana)

    یعنی ورزش های جسمی که سلامت بدن را به ارمغان میاورند. این بخش نرمش ها و حرکت های بدنی ویژه ای را در بر میگیرد. پایداری در اجرای صحیح آسانا های یوگا باعث حفظ سلامتی جسمی و روانی میشود. این بخش از یوگا عملی و آسان تر است و به همین دلیل بیش از قسمت های دیگر مورد توجه و آموزش قرار مییر تمرین های بدنی یوگا در زدودن سموم و مقابله با عوامل بیماری زا و پاکسازی بدن مؤثر است. حفظ تراکم استخوانی، افزایش نیرو و انعطاف پذیری بدن از آثار مهم آسانا های یوگا است. به گفته حکیم پاتنجلی آسانا میبایست با آرامش، بدون تنش و با مهارت انجام تا ذهن و بدن با هم همسو شوند و انسان از مرحله تضادهای فکری عبور کند و مسیر شناخت خویشتن را هموار سازد.

  • این تصویر مرحله چهارم، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن چهارم پرانایاما (Pranayama)

    یعنی تمرین های تنفسی که اجرای آنها باعث افزایش سطح انرژی عمومی بدن میشود آموزش های این بخش شامل طولانی و ظریف کردن تنفس (دم، بازدم و حبس تنفس) میشود. کیفیت تنفس در سلامتی ما اثری بسزا دارد. اگر تنفس به بی نظمی و آشفتگی دچار شود، ذهن نیز گرفتار پریشانی و اضطراب خواهد شد. تباس حفظ نظام فکری، آسودگی روان و رشد نیروی اراده میشود. آموزش های این بخش در پاکسازی درونی اهمیت ویژه ای دارد و باعث اعتماد به نفس در سلامتی جسمی و آرامش روانی خواهد شد.

  • این تصویر مرحله پنجم، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن پنجم پراتیاهارا (Pratyahara)

    در پنجمین مرحله، یعنی پراتیاهارا فرد توجه خود را به درون معطوف میسازد. و خود را از کشش حس های پنجگانه رها میکند. دیدن، شنیدن، لمس کردن و چشیدن توجه فرد را به وسوسه های دنیای خارج معطوف میکنند، در حالی که با معطوف کردن توجه به درون از طریق پراتیاهارا، فرد پذیرای تجربه های درونی و فکورانه تر میشود. به عبارت دیگر این مرحله یعنی مسلط کردن ذهن بر حواس پنج گانه و ایجاد زمینه لازم برای دستیابی به تمرکز فکر. منظور از آموزش های این بخش نیل به هشیاری خالص است. هدف این مرحله کشف استعدادهای نهفته وجود و پرورش دادن آنها است.

  • این تصویر مرحله ششم، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن ششم دهارانا (Dharana)

    دهارانا، یا تمرکز حواس، زمانی حاصل میشود که جسم از طریق تمرینات آسانا به تعادل برسد، ذهن با تمرینات پرانایاما نیرو و قوت بگیرد و نیروهای اغواگر حواس از طریق پراتیاهارا مهار شوند این یعنی تمرکز ذهن، که اصل مطلب است و به گفته ی الیوت در «سرزمین بایر» رسیدن به نقطه ی ساکن چرخ گردان، به جایی است که آتش و گل سرخ یکسان اند.به عبارت دیگر و به صورت خلاصه دهارانا یعنی تمرکز فکر یا جمع کردن تمام قوای ذهنی روی موضوعی خاص. اجرای تمرین های این مرحله باعث رشد خلاقیت و پویایی میشود. با کمک تمرکز، ذهن انسان آرام و با سیر درونی وی همسو میشود. این مرحله از یوگا برای دو مرحله ی نهایی ضروری است.

  • این تصویر مرحله هفتم، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن هفتم دیانا (Dhyana)

    دیانا یا مراقبه را نمی توان در قالب کلام بیان کرد بلکه چیزی است که با تجربه میتوان به آن پی برد. برای مراقبه تعاریفی از این قبیل ارائه شده. «سطح بالاتر آگاهی»، «نوعی تمرکز که به موجب آن از اشتغال ذهنی رها میشویم و به قلب و باطنمان میرسیم»، «رابطه ای که با آگاهی خودمان برقرار میکنیم»، «اساس همه ی فعل و انفعال های درونی است» که برداشت ما را از هویتمان تغییر میدهد و به ما قدرتی میبخشد که در مرکز وجودمان به آن میرسیم. انواع و سبک های مختلفی از مراقبه با روش متفاوت وجود دارد. وجه اشتراک همه ی این سبک ها عبارت است از معطوف شدن توجه فرد به درون خویشتن و کشف منبع بکری از ادراک، آرامش و خوشی وصف ناپذیر که در درون هر یک از ما وجود دارد. اجرای شیوه های مدیتیشن تغییرات هشیاری را به مرحله ثبات میرساند و ذهن را در حالتی از سکوت و سکون قرار میدهد.

  • این تصویر مرحله هشتم، مراحل 8گانه یوگا میباشد

    رکن هشتم سمادھی (Samadhi)

    هشتمین و آخرین بخش یا مرحله، سامادهی است که به روشن روانی، خلسه، جذبه و وحدت ترجمه میشود. در رویکرد کلاسیک زمانی به مرحله ی سامادهی میرسیم که خود را از عالم پیوسته در حال تغییر زندگی و روزمره جدا کنیم تا به رهایی برسیم. از این دیدگاه روح و جسم لزوما از هم جدا تلقی میشوند. فلسفه ی تانترا در مورد نحوه ی دستیابی به رهایی نظر بسیار متفاوتی دارد. این فلسفه جسم و ذهن را در زندگی دنیوی ابزار و سیستم عاملی در خدمت انسان تلقی میکند که پست تر از روح یا جدا از آن نیستند. روح هر یک از ما در کالبدمان تجسم مییابد و تجلی میکند، از این دیدگاه تمرینات بدنی یوگا گونه ای فعال از مراقبه است، نه تمرینی مکانیکی که مقدمه ی تعالی فرد باشد. هدف از تمرینات یوگا تانتریک قطع ارتباط با زندگی نیست بلکه غنیمت شمردن آن به عنوان موهبتی الهی است. به طور خلاصه سمادهی یعنی جذب در ادراک. سمادھی آخرین و بالاترین مرحله یوگا هشت گانه است. سمادهی را مرحله تجربه اوج آگاهی نیز مینامند.